Mus malinowy
„Zdecydowanie mniej słodki od domowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów i naleśników. Warto zaopatrzyć w niego naszą spiżarnię. Pracy przy nim niewiele, a pożytek ogromny”.
Mus malinowy (przepis własny)
Składniki na 3 buteleczki o poj. 300ml każda
2 pojemniczki malin (ok. 1kg)
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gorący wlewamy do czystych, wyparzonych buteleczek. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Gdy wystygnie wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Przepis dodaję do akcji: