MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Taki czekoladowy mus to świetna alternatywa dla niedzielnego ciasta. Dla mnie połączenie idealne: czekolada i kawa...
Zdjęcie - MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mus czekoladowo-kawowy - Laura SKŁADNIKI:
(dla czterech osób)

  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 100 ml espresso
  • 4 jajka
  • szczypta soli (do ubicia piany)
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • kawałek czekolady do starcia
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w gorącym espresso. Kawę połączyć z czekoladą. Lekko przestudzić. Jajka sparzyć - tzn sparzyć skorupki. Migdały uprażyć na patelni, na wolnym ogniu aby się nie przypaliły.
Do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku i ubijać wszystko mikserem.
Ubić pianę z białek. Połączyć ją z masą czekoladową. Masę wyłożyć do pucharków.
Zdjęcie - MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ubić na sztywno śmietanę pod koniec dodając cukier. Śmietaną udekorować pucharki, całość posypać płatkami migdałowymi i startą czekoladą. Schłodzić i podawać...

Kategorie przepisów