Mufiny z cytryną i cukinią
Dzień dobry :-) Dzisiaj później, ale jest przepis na pyszne muffiny z cytryną i cukinią. Poprzednim razem jak je robiłam, to nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, tak szybciutko zniknęły. Tym razem pilnowałam, żeby coś zostało ;-). Polecam, są naprawdę bardzo smaczne, cukinia prawie nie wyczuwalna, za to cytryna tak :-) Przepis znalazłam tutaj (klik), zmodyfikowałam pod siebie :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1,5 szklanki startej na tarce cukinii (najlepiej na dużych oczkach)
- skórka otarta z 1 cytryny
- około 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków (można dać mniej)
- 1 jajko L
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
1. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Potem suche dajemy do mokrych i mieszamy.
2. Na końcu dajemy startą skórkę z cytryny i startą na grubych oczkach cukinię.
3. Ciastem napełniamy foremki do wysokości około 3/4, pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Babeczki powinny być rumiane. Czy upieczone sprawdzamy wykałaczką. Studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub ozdobić kremem :-) Smacznego :-)