Muffiny cukiniowo-bananowe
Coś słodkiego na szybko, czyli pyszne cukiniowo-bananowe muffinki.
Są idealnie wilgotne, nie za słodkie i nawet ...zdrowe. Choć uwaga - CUKIER w nich znajdziecie. Bo czy widział ktoś słodkości bez cukru ?
No dobra...jeśli nie słodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam.
PRZEPIS NA MUFFINY
CUKINIOWO-BANANOWE
(na około 20 muffinek )
Składniki:
( szklanka o pojemności 250 ml )
Przygotowanie:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię oraz rodzynki. Wsypać składniki suche.
Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników.
4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto, do wysokości 3/4.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut.
Upieczone wyjąć z blachy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Są idealnie wilgotne, nie za słodkie i nawet ...zdrowe. Choć uwaga - CUKIER w nich znajdziecie. Bo czy widział ktoś słodkości bez cukru ?
No dobra...jeśli nie słodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam.
PRZEPIS NA MUFFINY
CUKINIOWO-BANANOWE
(na około 20 muffinek )
Składniki:
( szklanka o pojemności 250 ml )
- 300 g cukinii
- 2 mocno dojrzał bananu
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej
- 1 szklanka mąki z soczewicy ( lub innej )
- 1/2 szklanki napoju kakaowego w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię oraz rodzynki. Wsypać składniki suche.
Masę dobrze wymieszać - do połączenia składników.
4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto, do wysokości 3/4.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut.
Upieczone wyjąć z blachy i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.