Muffinki marchewkowe
Składniki:
- 275 gram startej na drobnych oczkach marchewki
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 250 gram mąki
- 100 ml oleju rzepakowego Kujawski Pierwsze Zbiory
- 150 gram drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml kremówki
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 1 opakowanie usztywniacza do śmietanki
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy olej rzepakowy. Następnie przesiewamy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy.
Układamy w foremkach do babeczek i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni góra dół piekarniku przez 25 minut.
Kremówkę ubijamy, dodajemy usztywniacz i masę kajmakową. Chłodzimy przed udekorowaniem babeczek.