Muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki

Zdjęcie - Muffinki jak pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

⭐️ Ekspresowe babeczki z marmoladą, które smakują jak pączki 😀

⭐️ Proste do przygotowania, niesamowicie wilgotne i puszyste.

⭐️ Długo zachowują swoją świeżość.

Przepis na 12 sztuk muffinek. Do przepisu wykorzystaj olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, ponieważ wypieki na oleju są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze oraz dłużej zachowują świeżość. Produkty do muffinek muszą być w temperaturze pokojowej.

 

Składniki na muffinki jak pączki:

1 szklanka = 250 ml pojemności

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka o rozmiarze L
  • 50 g marmolady różanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 1/2 - 1 garść pistacji
  • 1/2 - 1 garść posiekanych orzechów
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Zdjęcie - Muffinki jak pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec muffinki jak pączki?

Do większej miski dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy.

W drugiej misce łączymy mleko, olej Kujawski i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy razem.

Papilotki wypełniamy łyżką ciasta na muffinki, nakładamy 1 łyżeczkę marmolady i zakrywamy babeczkę pozostałym ciastem.

Muffinki jak pączki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Upieczone muffinki studzimy, dekorujemy lukrem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. siekanymi orzechami, pistacjami czy kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów