Muffinki jak pączki
⭐️ Ekspresowe babeczki z marmoladą, które smakują jak pączki 😀
⭐️ Proste do przygotowania, niesamowicie wilgotne i puszyste.
⭐️ Długo zachowują swoją świeżość.
Przepis na 12 sztuk muffinek. Do przepisu wykorzystaj olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, ponieważ wypieki na oleju są bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze oraz dłużej zachowują świeżość. Produkty do muffinek muszą być w temperaturze pokojowej.
Składniki na muffinki jak pączki:
1 szklanka = 250 ml pojemności
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 jajka o rozmiarze L
- 50 g marmolady różanej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
- 1/2 - 1 garść pistacji
- 1/2 - 1 garść posiekanych orzechów
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jak upiec muffinki jak pączki?
Do większej miski dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy.
W drugiej misce łączymy mleko, olej Kujawski i jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy razem.
Papilotki wypełniamy łyżką ciasta na muffinki, nakładamy 1 łyżeczkę marmolady i zakrywamy babeczkę pozostałym ciastem.
Muffinki jak pączki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Upieczone muffinki studzimy, dekorujemy lukrem i posypujemy ulubionymi dodatkami np. siekanymi orzechami, pistacjami czy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis