Muffinki czekoladowe z czereśniami

Muffinki czekoladowe z czereśniami
Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Muffinki czekoladowe z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g czereśni
  • 150 g cukru
  • 130 ml gorącej wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Przygotowanie

Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z kakao zalewamy wrzątkiem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do zamrażalnika na 5 min. Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne 5 minut.


Jaja ubijamy z cukrem, octem i olejem Kujawskim. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę sól, sodę i proszek do pieczenia. Wystudzoną czekoladę łączymy z masą jajeczna, a następnie z suchymi składnikami z drugiego naczynia.


Czereśnie drylujemy.

Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy masę do połowy wysokości, następnie układamy po 3 wydrylowane czereśnie i nakładamy resztę masy. Pieczemy w 180°C przez 20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów