Mrożona herbata brzoskwiniowa
Zrobienie domowej, mrożonej herbaty to żadna filozofia. Przekonajcie się sami, korzystając z poniższego przepisu na mrożoną herbatę brzoskwiniową.
Lato nas rozpieszcza, pogoda jest iście wakacyjna, słoneczko grzeje... a pić się chce i pić trzeba. Prawidłowe nawodnienie organizmu to podstawa. Zamiast sięgać po napoje chłodzone ze sklepu, przygotujcie sami pyszny napój, który doskonale chłodzi i gasi pragnienie.
PRZEPIS NA MROŻONĄ HERBATĘ BRZOSKWINIOWĄ
Składniki na mrożoną herbatę:
Przygotowanie mrożonej herbaty:
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w pół pasterki.
Na patelni rozgrzać miód z 2 łyżkami wody. Na rozgrzany miód wrzucić brzoskwinie. Podgrzewać całość na dużym ogniu, przez około 5 minut, cały czas pilnując, by owoce nie przywarły, a miód nie ściemniał.
Tak przygotowane brzoskwinie odstawić do ostygnięcia.
Herbatę zaparzyć w około 250 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
Do dużego dzbanka lub karafki wcisnąć sok z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i wrzucić do dzbanka. Dodać także liski mięty oraz brzoskwinie w miodzie.
Wlać esencję herbacianą i uzupełnić zimną wodą.
Przed podaniem do napoju dodać kostki lodu.
Smacznego !
Lato nas rozpieszcza, pogoda jest iście wakacyjna, słoneczko grzeje... a pić się chce i pić trzeba. Prawidłowe nawodnienie organizmu to podstawa. Zamiast sięgać po napoje chłodzone ze sklepu, przygotujcie sami pyszny napój, który doskonale chłodzi i gasi pragnienie.
PRZEPIS NA MROŻONĄ HERBATĘ BRZOSKWINIOWĄ
Składniki na mrożoną herbatę:
- 3 torebki herbaty Earl Grey
- 4-5 brzoskwiń
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 3-4 gałązki mięty
- około 500-600 ml wody
Przygotowanie mrożonej herbaty:
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w pół pasterki.
Na patelni rozgrzać miód z 2 łyżkami wody. Na rozgrzany miód wrzucić brzoskwinie. Podgrzewać całość na dużym ogniu, przez około 5 minut, cały czas pilnując, by owoce nie przywarły, a miód nie ściemniał.
Tak przygotowane brzoskwinie odstawić do ostygnięcia.
Herbatę zaparzyć w około 250 ml wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
Do dużego dzbanka lub karafki wcisnąć sok z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i wrzucić do dzbanka. Dodać także liski mięty oraz brzoskwinie w miodzie.
Wlać esencję herbacianą i uzupełnić zimną wodą.
Przed podaniem do napoju dodać kostki lodu.
Smacznego !