Młodopolski kotlet schabowy

Składniki na Młodopolski kotlet schabowy:
Kotlety schabowe:
- 2 duże plastry schabu bez kości lub 4 mniejsze (ok. 400 g)
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia, ok. 2 łyżki
- panko do obtoczenia, ok. 100 g (lub bułka tarta)
- smalec do smażenia, ew. masło klarowane (ok. 100 g)
- sól, pieprz
Sos winno-maślany:
(Sosu wystarcza nawet na 4 porcje).
- 2 szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 50 g zimnego masła
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- sól
Dodatkowo:
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- 2 filety anchois
Mizeria:
- 4 ogórki gruntowe
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- kilka kropli soku z cytryny
- odrobina cukru
- sól, pieprz
Jak zrobić Młodopolski kotlet schabowy?
Kotlety schabowe
(Przygotuj na sam koniec, gdy sos oraz mizeria będą gotowe).
- Kotlety cienko rozbij i oprósz solą oraz pieprzem.
- Obtocz je w mące, a następnie w roztrzepanych jajkach i panko lub bułce tartej. (Jeśli plastry schabu są mniejsze, możesz je połączyć na zakładkę i dopiero potem obtoczyć, uzyskując duży kotlet na cały talerz).
- Na patelni dobrze rozgrzej smalec i wrzuć kotlety. Smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż panierka będzie złotobrązowa. Odsącz na papierowym ręczniku.
Sos winno-maślany
- Szalotkę oraz czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i zeszklij.
- Kolejno zdeglasuj winem, czekając, aż znaczna część płynu odparuje. Wlej śmietanę oraz dodaj musztardę. Wymieszaj i redukuj na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż sos się zagęści.
- Sos przelej do kielicha blendera, dodaj ocet i zmiksuj na gładko, a następnie przecedź przez sito. Przelej z powrotem na patelnię.
- Sos krótko podgrzej i dopraw solą oraz białym pieprzem. Zdejmij z ognia.
- Do sosu wrzuć zimne masło pokrojone w niedużą kosteczkę i poruszaj patelnią kolistymi ruchami, aby wkręcić masło i zagęścić sos. Odstaw do momentu podania.
Mizeria
- Ogórki obierz i pokrój w 3-4 cm plasterki. Ułóż je zgrabnie na 2 talerzach.
- Śmietanę dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem i wymieszaj.
- Ogórki przybierz śmietaną oraz gałązkami koperku. (Ja dodatkowo polałem je odrobiną oliwy koperkowej).
Podanie schabowego
- Kotlety ułóż na talerzach i polej z wierzchu sosem winno-maślanym.
- Posyp je sporą ilością drobno posiekanego szczypiorku i przybierz gałązkami koperku. Na środku ułóż fileciki anchois.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
*Przepis autorstwa Beaty Śniechowskiej (z drobnymi zmianami) z restauracji Młoda Polska. Opublikowany na łamach magazynu KUKBUK, nr 1(56)/2025.