Młode warzywa z woka

Młode warzywa z woka
Zdjęcie - Młode warzywa z woka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smażenie warzyw w woku to doskonały sposób na zachowanie jak największych ilości witamin i innych składników odżywczych.
Szybkie smażenie w małej ilości oleju powoduje minimalne straty składników odżywczych, zachowuje znakomity smak, a warzywa są chrupkie i kolorowe.
Dziś przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą.

Skladniki:
Zdjęcie - Młode warzywa z woka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami200 g groszku cukrowego
5-6 młodych marchewek
pęczek zielonych szparagów
olej arachidowy lub sojowy
2-3 łyżki sosu sojowego
2 cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
ziarna sezamu

Wykonanie:
  • obciąć końcówki zielonego groszku z jednej strony, z ogonkiem. Marchewki obrać lub oskrobać. Szparagi odłamać, odrzucić zdrewniałe końcówki. Obrać kawałek imbiru i czosnek, posiekać. Marchewkę przekroić na ćwiartki lub ósemki, następnie przepołowić, szparagi pociąć na kilkucentymetrowe kawałki
  • na patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir z czosnkiem. Podsmażanie zacząć od najtwardszego warzywa - marchewki. Po kilku minutach dodać zielony groszek, na końcu szparagi. Cały czas zawartość patelni mieszać łopatką lub podrzucać patelnią
  • dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną. Powinny jednak pozostać chrupkie. Podawać posypane sezamem
SMACZNEGO!
Zdjęcie - Młode warzywa z woka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów