Młoda kapusta z koperkiem i cebulką

Młoda kapusta z koperkiem i cebulką

Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 2-3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowy do smaku

 

 

Przygotowanie:

Krok 1

Z kapusty usuwamy kilka ciemnozielonych zewnętrznych liści. Oczyszczoną kapustę płuczemy, osączamy. Główkę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb i grubo szatkujemy.

Wkładamy do garnka, podlewając niewielką ilością wody. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż kapusta opadnie, ale nie straci koloru.

Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Krok 2

Cebule oczyszczamy, płuczemy i kroimy razem ze szczypiorem. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem. Wkładamy cebulę i podsmażamy przez 5 minut, mieszając, aż stanie się szklista.

Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Krok 3

Cebulę dodajemy do gotującej się kapusty. Mieszamy i gotujemy razem kolejne 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy opłukany, osuszony i posiekany koperek. Kapustę ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.

Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min

Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem i cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów