Młoda kapusta z koperkiem i cebulką
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 2-3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 duży pęczek koperku
- sól
- pieprz
- ew. 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowy do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Z kapusty usuwamy kilka ciemnozielonych zewnętrznych liści. Oczyszczoną kapustę płuczemy, osączamy. Główkę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb i grubo szatkujemy.
Wkładamy do garnka, podlewając niewielką ilością wody. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż kapusta opadnie, ale nie straci koloru.
Krok 2
Cebule oczyszczamy, płuczemy i kroimy razem ze szczypiorem. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem. Wkładamy cebulę i podsmażamy przez 5 minut, mieszając, aż stanie się szklista.
Krok 3
Cebulę dodajemy do gotującej się kapusty. Mieszamy i gotujemy razem kolejne 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy opłukany, osuszony i posiekany koperek. Kapustę ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min