Minikulebiaki z bigosem
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 350 g bigosu (wegetariańskiego lub mięsnego)
- 150 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 125 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie minikulebiaków z bigosem:
Mąkę przesiewamy do miski robota kuchennego. Dodajemy drożdże instant, cukier, olej, wodę, 2 jajka oraz sól i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy lub wałkujemy na podłużny pasek. Na każdym rozsmarowujemy bigos, pozostawiając wolne brzegi i rolujemy. Końce zawijamy pod spód i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Smarujemy jajkiem i wstawiamy do chłodnego piekarnika. Pieczemy w temp. 175ºC przez około 20 minut, na złoty kolor.
Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 godziny