Minibabeczki świąteczne

Minibabeczki świąteczne

Zdjęcie - Minibabeczki świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zbliżają się święta wielkanocne, a co za tym idzie – czas szykować się na ten wyjątkowy czas. Dziś mam dla Was propozycję na minibabeczki świąteczne!

Do swoich wypieków używam zawsze ulubionego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Cenię go za to, że powstaje z wybranych nasion rzepaku, które muszą spełnić rygorystyczne wymagania. Olej Kujawski jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E + K. Bardzo lubię go też za przepiękny złocisty kolor i naturalny smak. Mam go w swojej kuchni od dawna – używam go na zimno i na ciepło.

Składniki na minibabeczki świąteczne:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Dodatkowo:

  • ozdoby do babeczki (lukier, posypki ozdobne, itp.)
  • foremki na babeczki (mogą być silikonowe) 

Zdjęcie - Minibabeczki świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec minibabeczki świąteczne?

Rozpoczynamy od ubicia mikserem jajek, cukru i cukru pudru na jasną, gęstą i puszystą masę. Trwa to przez ok. 10 minut.

W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, skrobię oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do masy z jajek, aż wszystko ładnie się połączy.

Następnie do oleju dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, a wszystko razem – dodajemy do masy. Miksujemy jeszcze przez chwilę, aż powstanie gęsta masa na babeczki.

Masę przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu minibabeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.

Minibabeczki świąteczne dekorujemy według uznania. U mnie minibabeczki polałam zielonym lukrem i obsypałam biało-różowymi dodatkami.

 

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania:40 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów