Minibabeczki świąteczne
Zbliżają się święta wielkanocne, a co za tym idzie – czas szykować się na ten wyjątkowy czas. Dziś mam dla Was propozycję na minibabeczki świąteczne!
Do swoich wypieków używam zawsze ulubionego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Cenię go za to, że powstaje z wybranych nasion rzepaku, które muszą spełnić rygorystyczne wymagania. Olej Kujawski jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E + K. Bardzo lubię go też za przepiękny złocisty kolor i naturalny smak. Mam go w swojej kuchni od dawna – używam go na zimno i na ciepło.
Składniki na minibabeczki świąteczne:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 g oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Dodatkowo:
- ozdoby do babeczki (lukier, posypki ozdobne, itp.)
- foremki na babeczki (mogą być silikonowe)
Jak upiec minibabeczki świąteczne?
Rozpoczynamy od ubicia mikserem jajek, cukru i cukru pudru na jasną, gęstą i puszystą masę. Trwa to przez ok. 10 minut.
W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, skrobię oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do masy z jajek, aż wszystko ładnie się połączy.
Następnie do oleju dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, a wszystko razem – dodajemy do masy. Miksujemy jeszcze przez chwilę, aż powstanie gęsta masa na babeczki.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu minibabeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
Minibabeczki świąteczne dekorujemy według uznania. U mnie minibabeczki polałam zielonym lukrem i obsypałam biało-różowymi dodatkami.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania:40 min.
Stopień trudności: prosty przepis