Mielone w ciescie filo
Mielone jak mielone,żeby je nieco uatrakcyjnić postanowilam je zawinąć w ciasto filo i zapiec w piekarniku.
Do zapiekania użylam blaszki do muffinek te z wgłębieniami,nie trzeba ich niczym smarowac wystarczy ze nawilżymy olejem platy ciasta filo.
Teraz wystarczy je podac w/g własnego uznania,z krremem ziemniaczanym,serowym lub tylko swieżymi warzywami-chrupiaca przyjemnosc-polecam!
Zapraszam!
Mielone w ciescie filo
.gotowe ciasto filo
.3 lyzki oleju roslinnego
.500 gr miesa mielonego mieszanego
.1 jajko
.1 mala buleczka
.2 lyzki bulki tartej
.2 szklanki mleka
.1 cebula
.suszone oregano lub majeranek
.sol i pieprz
Wykonanie
-bulke namaczamy w mleku,potem odciskamy ja
-mieso mielone przekladamy do miski,dodajemy namoczona bulke,jajko,starta na tarce cebule i pozostale skladniki do smaku
-wszysko dobrze wyrabiamy na gladka mase
Jak postepujemy z ciastem filo
-pierwszy plat ciasta rozkladamy na desce i smarujemy go olejem za pomoca pedzelka ( niewielka ilosc )
-kladziemy na nim drugi plat ciasta i dalej postepujemy podobnie ( ja wykorzystalam z 8 platow 4 )
_tak przygotowane ciasto nacinamy nozyczkami odpowiednia jego wielkosc i umieszczamy w zaglebieniu blaszki ( dociskamy dno i boki )
-bierzemy porcje miesa mielonego formujemy okragla kuleczke i umieszczamy w zaglebieniu ciasta
-oddzielamy pierwsze platy ciasta przylegajace do miesa i okrywamy nim mieso ( po to aby nie wysychalo podczas pieczenia )
-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stC przez 30 min
Rada
Ciasto filo szybko sie przypala wiec aby nasze mieloniaki sie dopiekly a ciasto sie nie spalilo musimy obnizyc temp.pieczenia.
Smacznego!