Metrowiec na oleju

Metrowiec na oleju

Zdjęcie - Metrowiec na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rzepakowy olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku. Tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe dopuszczone są do produkcji oleju.

Ciasta przygotowane z użyciem oleju są wyjątkowo miękkie i puszyste, a dzięki olejowi przez długi czas zachowują świeżość 🔥Upiecz metrowiec na oleju i przekonaj się!

Składniki na metrowiec na oleju:

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 20 g ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • 250 g mascarpone

Ciasto ciemne:

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 70 g wody
  • 80 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao

Ciasto jasne:

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 70 g wody
  • 80 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Zdjęcie - Metrowiec na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec metrowiec na oleju:

Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Na początku przygotuj krem budyniowy.

Wszystkie składniki (poza mascarpone) przełóż do garnka i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Budyń podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przełóż na talerz, przykryj folią i zostaw do wystygnięcia.

Przygotuj ciasto jasne.

Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie wolnym strumieniem wlewaj olej rzepakowy oraz wodę. Dodaj proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do formy o wymiarach 11×25 cm.

Ciasto jasne piecz przez ok. 50-60 min. w temperaturze 160*C, grzanie “góra-dół”.

W ten sam sposób przygotuj i upiecz ciasto ciemne.

Oba biszkopty wystudź, a następnie pokrój na kromki równej grubości.

Przygotuj krem.

Mascarpone utrzyj mikserem na jasną masę, a następnie stopniowo dodawaj budyń – składniki miksuj na gładki krem.

Kromki ciasta posmaruj kremem i układaj je naprzemiennie, przyklejając do siebie. Ciasto metrowiec na oleju odstaw na kilka godzin do lodówki.

Przygotuj polewę do ciasta.

Czekoladę oraz śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszaj do połączenia. Polewę odstaw, aż przestygnie i zgęstnieje. Polewą udekoruj ciasto, odstaw, aż polewa zastygnie.

Gotowe ciasto metrowiec na oleju krój pod skosem, aby wszystkie warstwy były ładnie widoczne.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 4 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów