Metrowiec na oleju
Rzepakowy olej Kujawski tłoczony jest z polskiego rzepaku. Tylko nasiona rzepaku spełniające rygorystyczne wymagania jakościowe dopuszczone są do produkcji oleju.
Ciasta przygotowane z użyciem oleju są wyjątkowo miękkie i puszyste, a dzięki olejowi przez długi czas zachowują świeżość 🔥Upiecz metrowiec na oleju i przekonaj się!
Składniki na metrowiec na oleju:
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 150 g cukru
- 20 g ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 170 g mąki pszennej
- 250 g mascarpone
Ciasto ciemne:
- 4 duże jajka
- 140 g cukru
- 70 g wody
- 80 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 230 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
Ciasto jasne:
- 4 duże jajka
- 140 g cukru
- 70 g wody
- 80 g oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 250 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Jak upiec metrowiec na oleju:
Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Na początku przygotuj krem budyniowy.
Wszystkie składniki (poza mascarpone) przełóż do garnka i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Budyń podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przełóż na talerz, przykryj folią i zostaw do wystygnięcia.
Przygotuj ciasto jasne.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie wolnym strumieniem wlewaj olej rzepakowy oraz wodę. Dodaj proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do formy o wymiarach 11×25 cm.
Ciasto jasne piecz przez ok. 50-60 min. w temperaturze 160*C, grzanie “góra-dół”.
W ten sam sposób przygotuj i upiecz ciasto ciemne.
Oba biszkopty wystudź, a następnie pokrój na kromki równej grubości.
Przygotuj krem.
Mascarpone utrzyj mikserem na jasną masę, a następnie stopniowo dodawaj budyń – składniki miksuj na gładki krem.
Kromki ciasta posmaruj kremem i układaj je naprzemiennie, przyklejając do siebie. Ciasto metrowiec na oleju odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj polewę do ciasta.
Czekoladę oraz śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszaj do połączenia. Polewę odstaw, aż przestygnie i zgęstnieje. Polewą udekoruj ciasto, odstaw, aż polewa zastygnie.
Gotowe ciasto metrowiec na oleju krój pod skosem, aby wszystkie warstwy były ładnie widoczne.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 4 godz.
Stopień trudności: średnio trudne