Meksykański gulasz z klopsikami
Dziś rozpoczyna się akcja Shinju Hola Mexico 2, dlatego też dziś danie meksykańskie, które oprócz mnie przygotowały: Maggie, Panna Malwinna, Shinju, Pluskotka, Magda.
Składniki:
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka bułki tartej
- po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku półostrej
- 1 suszona papryczka chilli drobno posiekana
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- posiekana natka pietruszki do posypania potrawy na talerzu
- 200g ryżu basmati
W dużej misce wymieszać ze sobą mięso, bułkę tartą i wszystkie przyprawy, wyrobić na jednolitą masę, z której formować klopsy wielkości orzecha włoskiego – około 20 sztuk. Na patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć na nim klopsiki – po 8 min. z każdej strony, aż zbrązowieją.
W międzyczasie ugotować ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do klopsików na patelni dodać usmażoną wcześniej cebulę, pomidory – podlać to wszystko „puszką” wody i dusić 5 min., następnie dodać fasolę i gotować wszystko 10 min., aż sos zgęstnieje, a klopsiki całkowicie się dogotują. Gulasz z klopsikami posypać na talerzu natką, podawać z ryżem basmati
Podobne wpisy Meksykański gulasz z klopsikami
Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym
Chilli con carne zapiekane z ziemniakami