Marmurkowe babeczki z czekoladą

Marmurkowe babeczki z czekoladą

Zdjęcie - Marmurkowe babeczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karnawałowe babeczki marmurkowe z dużą ilością czekolady. Dzięki użyciu w przepisie oleju Kujawskiego babeczki są bardzo wilgotne i puszyste, a także dłużej zachowują swoją świeżość.

Składniki na marmurkowe babeczki z czekoladą:

•300 g mąki pszennej

•100 ml oleju Kujawskiego

•120 g cukru

•175 ml mleka lub napoju roślinnego

•2 jajka

•2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Do ciemnej masy:

•15 g kakao

•60 g gorzkiej czekolady

 

Do waniliowej masy:

•2-3 krople olejku waniliowego

•60 g białej czekolady

Zdjęcie - Marmurkowe babeczki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec marmurkowe babeczki z czekoladą?

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy mokre składniki. Suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy krótko do połączenia składników.

Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy olejek waniliowy i białą czekoladę. Do drugiej dodajemy kakao i czekoladę gorzką.

Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości naprzemiennie masa jasną i ciemną. Po ok. 2 łyżki każdej.

Karnawałowe babeczki marmurkowe pieczemy przez ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni C.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów