Marmurkowe babeczki z czekoladą
Karnawałowe babeczki marmurkowe z dużą ilością czekolady. Dzięki użyciu w przepisie oleju Kujawskiego babeczki są bardzo wilgotne i puszyste, a także dłużej zachowują swoją świeżość.
Składniki na marmurkowe babeczki z czekoladą:
•300 g mąki pszennej
•100 ml oleju Kujawskiego
•120 g cukru
•175 ml mleka lub napoju roślinnego
•2 jajka
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do ciemnej masy:
•15 g kakao
•60 g gorzkiej czekolady
Do waniliowej masy:
•2-3 krople olejku waniliowego
•60 g białej czekolady
Jak upiec marmurkowe babeczki z czekoladą?
Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy mokre składniki. Suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy krótko do połączenia składników.
Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy olejek waniliowy i białą czekoladę. Do drugiej dodajemy kakao i czekoladę gorzką.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości naprzemiennie masa jasną i ciemną. Po ok. 2 łyżki każdej.
Karnawałowe babeczki marmurkowe pieczemy przez ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: prosty przepis