Mango pomelo sago
Mango pomelo sago to przepyszny deser rodem z Hong Kongu. Jego chińska nazwa (chiń. 楊枝甘露) oznacza dosłownie mannę z gałązek wierzby. Za tym poetyckim określeniem kryje się orzeźwienie płynące z tego deseru, które nawiązuje do przypisywanych magicznych właściwości tego drzewa. Odnosi się to również do palmy sagowej, której skrobia była onegdaj ważnym źródłem węglowodanów na wybrzeżu południowych Chin. Przygotowywano z niej podpłomyki oraz kleiki, a obecnie stanowi popularny dodatek do deserów w formie skrobiowych kulek.
Za twórcę mango pomelo sago uważa się szefa kuchni restauracji Lei Garden – Wong Wing-chee, który otwierając w 1984 roku pierwszy lokal w Singapurze, postanowił zaserwować właśnie ów deser, składający się z pięciu składników: sago – kuleczek skrobiowych, mango, pomelo, mleka kokosowego oraz cukru. Współcześnie obok sago wykorzystuje się do niego również drobną tapiokę. Deser ten doczekał się wielu interpretacji i jest bardzo popularny w Hong Kongu, Chinach, na Tajwanie, w Singapurze i w Malezji. Częstymi dodatkami są współcześnie różne owoce, pokrojone w kostkę galaretki, lody, czy aloes. Tutaj tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Przygotowanie mango pomelo sago jest bardzo proste. Wystarczy ugotować sago, bądź tapiokę, a następnie połączyć ją z mlekiem kokosowym oraz owocami i dosłodzić do smaku. W mojej wersji dodałem sporą ilość pulpy z mango, która sprawia, że deser staje się słodki sam z siebie oraz poza pomelo dołożyłem również grejpfruta, który fajnie przełamuje smaki.
Jak smakuje mango pomelo sago? Podobnie jak pudding z tapioki. Deser ten jednak podaje się na zimno i ma zwykle konsystencję zupy. Sam jednak preferuję jego bardziej gęstą wersję, ale oczywiście można dodać więcej mleka kokosowego lub pulpy z mango. To doskonały pomysł na zdrową przekąskę ze sporą ilością owoców. Oczywiście przepis ten możecie dowolnie modyfikować i dodać ulubione dodatki. Jednakże bardzo polecam oryginalne połączenie, gdyż kremowe mleko kokosowe świetnie komponuje się ze słodkim mango i kwaśnymi cytrusami.
Mango pomelo sago
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut - 30 minut
Składniki na Mango pomelo sago:
- 400 g małych kulek tapioki lub sago
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g)
- 1 puszka pulpy z mango (ok. 400 g)
- 2 dojrzałe mango
- 1 pomelo
- 2 czerwone grejpfruty
Jak przygotować Mango pomelo sago?
- Do garnka wlej przynajmniej 4 litry wody. Doprowadź do wrzenia i wrzuć tapiokę, często mieszając, gotuj przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu — czas gotowania zależy od rozmiaru tapioki). Po tym czasie kuleczki powinny być niemalże całkiem przeźroczyste. Przykryj je następnie pokrywką, zestaw z ognia i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź i przepłucz dużą ilością zimnej wody.
- Tapiokę przełóż do innego naczynia. Wlej mleko kokosowe oraz pulpę z mango. Całość dokładnie wymieszaj.
- Owoce obierz. Grejpfruta oraz pomelo podziel na mniejsze cząstki. Mango pokrój w kosteczkę. Połowę owoców dodaj do tapioki i ponownie wymieszaj.
- Tapiokę przełóż do szklaneczek, bądź pucharków i udekoruj z wierzchu pozostałymi owocami. Można ją podawać od razu, chociaż najlepiej smakuje schłodzona w lodówce.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square