Makaronikowe choinki z pistacjami
Makaronikowe choinki z pistacjami to propozycja na te słynne francuskie migdałowe ciasteczka w świątecznej odsłonie. Te małe słodkie cudeńka mają w sobie sporo uroku i mogą stanowić świetną ozdobę słodkiego stołu lub być ciekawą formą własnoręcznie przygotowanego upominku. Myślę, że każdy będzie zachwycony takim słodkim podarunkiem. 🙂
Te makaronikowe choinki przygotowałem według mojego niezawodnego przepisu na bezie włoskiej, z którą najłatwiej się pracuje, a ciasteczka zawsze dobrze wychodzą. Jeśli pieczecie makaroniki po raz pierwszy, to zachęcam do lektury mojego artykułu na temat tych francuskich słodkości, gdzie dzielę się radami, jak je upiec, aby wyszły perfekcyjnie.
Do stworzenia choinek należy przygotować ciasteczka w 3 rozmiarach: 5, 3,5 oraz 2 cm i przełożyć je kolejno kremem, sklejając ze sobą. Oczywiście możecie zrobić również wyższe drzewka, zaczynając od większych ciastek. Jednak wtedy polecam podzielić je na osobne blaszki, gdyż należy minimalnie wydłużyć czas pieczenia.
Moje ciasteczka postanowiłem przełożyć kremem pistacjowym, który ze względu na swój naturalny zielony kolor będzie pasował tutaj idealnie. W przepisie poniżej podaję moją ulubioną wersję tego kremu na bazie ganachu z białej czekolady i mielonych pistacji. (Na zdjęciach użyłem nieco innego kremu z dodatkiem pasty pistacjowej, ale nie jestem do końca z niego zadowolony, dlatego podaję sprawdzony przepis).
Finalnie makaronikowe choinki możecie ozdobić kolorowymi posypkami w świątecznym klimacie lub posypać cukrem pudrem, udającym śnieg. W warunkach chłodniczych ciasteczka potrafią wytrzymać przez kilka tygodni, więc można przygotować je zawczasu. 🙂

Składniki na makaronikowe choinki z pistacjami:
Makaroniki:
- 30 g + 30 g białek
- 75 g mielonych migdałów
- 75 g cukru pudru
- 75 g + 15 g cukru kryształ
- 25 ml wody
- odrobina zielonego barwnika (w proszku lub paście)
Krem pistacjowy:
- 200 g obranych niesolonych pistacji
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Opcjonalnie do dekoracji:
- cukier puder
- kolorowe posypki
Jak zrobić makaronikowe choinki z pistacjami?
Makaroniki
- Migdały i cukier puder zmiksuj krótko w malakserze, a następnie przesiej przez sito. Połącz z częścią białek (30 g) i odstaw. Cukier kryształ (75 g) wsyp do rondelka, wlej wodę i wstaw na mały ogień. Gotuj, nie mieszając ani razu, aż syrop osiągnie temperaturę 118ºC. W tym czasie ubij pozostałe białka (30 g) na sztywno, dodając pod koniec miksowania 15 g cukru.
- Gorący syrop wlewaj bardzo powoli do białek, ubijając je na najmniejszych obrotach miksera. Później miksuj je przez kolejne 5-10 minut, aż błyszcząca beza osiągnie temperaturę pokojową. Bezę dodawaj w trzech partiach do masy migdałowej, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając.
- Do masy dodaj odrobinę zielonego barwnika i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w rękawie cukierniczym z okrągłą tylką o średnicy ok. 1 cm.
- Ciasto wyciśnij na silikonową matę do pieczenia makaroników ułożoną na blaszce, formując po 16 kół o 3 różnych średnicach: 5, 3,5 i 2 cm. (Można również użyć niewoskowanego papieru do pieczenia).
- Makaroniki odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka (po dotknięciu palcem, nie powinny brudzić rąk). Piecz w 160ºC przez ok. 12-15 minut. (Najlepiej je obserwować pod koniec pieczenia). Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je delikatnie z maty.
Krem pistacjowy
- Do rondelka wlej kremówkę i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj posiekaną białą czekoladę, chwilę odczekaj i energicznie wymieszaj.
- Pistacje zmiksuj blenderem na proszek wsyp do czekolady i dokładnie wymieszaj.
- Krem wystudź, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego. Wstaw do lodówki na ok. 30-60 minut, aż masa zgęstnieje.
- Kremem przełóż makaroniki, układając kółka o różnej średnicy jedno na drugim.
- Opcjonalnie posyp cukrem pudrem lub udekoruj kolorowymi posypkami.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
*Inspiracja: Moje Wypieki.
