Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Zdjęcie - Makaron ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszny makaron ze szparagami w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem cydru. Coś na szybki bezmięsny obiad do tego chrupiąca cukinia odrobina ziół i czego chcieć więcej ... Polecam !

Zdjęcie - Makaron ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na ok 2 porcje:

  • 2 porcje ugotowanego makaronu al'dente
  • ok 6 sztuk zielonych szparagów
  • 4 sztuki białych jak małe to 5 szt.
  • 1 mała cebulka
  • 1 zielona cukinia
  • 100 ml cydru
  • 60 ml świeżej śmietany 30 %
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • ser pleśniowy 4 plastry
  • 1 łyżka masła klarowanego

Szparagi umyć i odciąć końcówki , białe obrać cieniutko ze skórki i pokroić w ok 1,5 do 2 cm kawałki , zielonych nie trzeba obierać wystarczy pokroić w kawałki - odstawić.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w grubsze kawałki - odstawić.
Cebulę obrać , umyć i pokroić w kostkę na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę następnie wrzucamy szparagi i smażymy aż się podsmażą - teraz dodać cydru i dwie łyżki śmietany oraz sól, i pieprz - dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 - 6 minut aż szparagi będą półtwarde , odkryć. Następnie dodajemy cukinię i smażymy aż będzie półtwarda wtedy dodać ugotowany makaron al'dente oraz kawałki sera pleśniowego.  Całość wymieszać dodać świeże listki bazylii i przełożyć na talerze posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego

Zdjęcie - Makaron ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 przepis własny

 

 

Kategorie przepisów