Makaron ze szparagami
Wykorzystałam to, że sezon na szparagi trwa i przygotowałam makaron ze szparagami w sosie śmietanowym. Oczywiście dodałam do sosu szpinaku, bo nie tylko go lubię, ale także jakoś bardzo mi pasuje takie szpinakowo-szparagowe połączenie. Danie jest łatwe do przygotowania a smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. :-)
Makaron ze szparagamiSkładniki (dla dwóch osób)
- 100 g świeżego szpinaku
- 10-15 szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 200 ml śmietany 30-36 %
- kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki startego parmezanu
1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić każdego na 2-3 części. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
2. Na rozgrzany (ale nie bardzo gorący) olej wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć 1-2 minuty. Dodać kawałki szparagów, ale bez główek. Smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać szpinak i główki szparagów i smażyć 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i kawałek sera pleśniowego (u mnie dwie łyżki). Mieszać aż sos zgęstnieje.
Podawać z makaronem i posypać parmezanem.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF