Makaron z wędzoną makrelą
Makaron z wędzoną makrelą to swobodna interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym plusem jest również ekspresowy czas jego przygotowania, co sprawia, że to idealna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Niezauważenie możecie czmychnąć na kwadrans do kuchni i przygotować michę pełną aromatycznej włoskiej pasty, którą z radością podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy? ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
- 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche)
- 1 duża wędzona makrela
- 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie)
- 2 łyżki kaparów
- 2 garście czarnych oliwek
- 2 szalotki
- 1 natka pietruszki
- 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
*