Makaron z dynią i kurczakiem
W zeszłym roku odkryłam przepis na makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz fetą, i tak mi to danie zasmakowało, że postanowiłam przygotować podobne, tyle, że w wersji mięsnej.
Połączenie dyni i kurczaka w śmietanowym sosie okazało się strzałem w dziesiątkę. Gotowe danie posypałam wędzonym twarogiem, który idealnie się tutaj wpasował.
Jedliśmy to danie, a pochwałom nie było końca 🙂 Wersja z kurczakiem okazała się jeszcze lepsza niż wersja bezmięsna!
Polecam wielbicielom dyni i dań makaronowych – nie zawiedziecie się 🙂
na 4 porcje:
- około 300 g dyni hokkaido
- 300-350 g polędwiczek z kurczaka
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 40 g tartego parmezanu
- 1-2 łyżki posiekanej natki
- mielona papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- mielony imbir
- sól, pieprz
- około 1/3 wędzonego twarogu – opcjonalnie
- olej/masło klarowane
- makaron spaghetti (u nas trochę ponad 200 g)
Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 20-30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy na bok.
Pozbawioną pestek dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
Cebule kroimy w drobną kostkę.
Patelnię po smażeniu kurczaka oczyszczamy. Rozgrzewamy masło klarowane (1 łyżka). Dodajemy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Pod koniec oprószamy ją solą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Chwilę smażymy, często mieszając. Po około 2-3 minutach zawartość patelni podlewamy około 1/3 szklanki zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż do miękkości dyni. Miękką dynię oprószamy szczyptą mielonego imbiru oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy kurczaka. Wlewamy śmietankę wymieszaną z tartym parmezanem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.
W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron na al dente. Odcedzamy.
Makaron rozkładamy na talerze, wykładamy dynię z kurczakiem. Posypujemy rozkruszonym wędzonym twarogiem oraz posiekaną drobno natką pietruszki.