Makaron z bazyliowym pesto
Zacznij gotować jak we Włoszech – odkryj przepis na makaron z pesto!
Szybki Obiad w 30 min
Makaron z bazyliowym pesto – poczuj smak włoskiej tradycji w każdym kęsie! Klasyczne, aromatyczne pesto z bazylii, czosnku, oliwy z oliwek i orzechów pinii to esencja prostoty i elegancji włoskiej kuchni. Ten szybki przepis zachwyci Cię swoim bogatym smakiem i sprawi, że poczujesz się jak w sercu Toskanii. Idealny na lekki, a jednocześnie pożywny obiad, gotowy w zaledwie 30 minut!
Składniki na makaron z bazyliowym pesto:
(E: 420kcal, B o.: 13.02g, T: 19.63g, W o.: 49.99g)
- Bazylia, świeża - 6 łyżeczek (30g)
- Makaron pełnoziarnisty - 2/3 szklanki (50g)
- Olej rzepakowy - 1/2 łyżki (5ml)
- Orzechy nerkowca - 3/4 garści (30g)
- Pomidor koktajlowy - 8 sztuk (160g)
- Pieprz czarny - 1 szczypta (1g)
Jak przygotować makaron z bazyloiowym pesto?
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni. Wrzucić do blendera razem z bazylią, pieprzem i olejem — zblendować. Tak przygotowanym pesto polać makaron. Podawać z pomidorami koktajlowymi.
Chcesz więcej zdrowych i szybkich przepisów? Sprawdź je tutaj!
Udostępnij
Etykiety bazyliowe pesto makaron szybki obiad