Łosoś smażony z sosem koperkowym
Składniki
- 600 g filetu z łososia (4 równe szt.)
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól
na sos koperkowy:
- 150 g naturalnego jogurtu typu greckiego
- ½ dużego pęczka koperku
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sól
Przygotowanie
Koperek posiekać. Wszystkie składniki sosu połączyć w miseczce. Doprawić do smaku solą. Sos może być gęsty - rozpłynie się w połączeniu z gorącą rybą. Odstawić do lodówki na 15 min.
Łososia umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Można doprawioną rybę odłożyć na kilka minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna. Ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 3-4 min. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1-2 min. – w zależności od grubości filetów.
Podawać z przygotowanym sosem koperkowym.
Zdrowe trio w jednym daniu. Zdrowy łosoś, który zawiera kwasy omega-3 i witaminy A, D, E oraz jod i selen. Zdrowy olej do smażenia, również z kwasami omega-3 i witaminami E i K. Zdrowy sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com