Łosoś smażony z sosem koperkowym

Łosoś smażony z sosem koperkowym

Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś smażony z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 600 g filetu z łososia (4 równe szt.)
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól

na sos koperkowy:

  • 150 g naturalnego jogurtu typu greckiego
  • ½ dużego pęczka koperku
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól

Przygotowanie

Koperek posiekać. Wszystkie składniki sosu połączyć w miseczce. Doprawić do smaku solą. Sos może być gęsty - rozpłynie się w połączeniu z gorącą rybą. Odstawić do lodówki na 15 min.

 

Łososia umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Można doprawioną rybę odłożyć na kilka minut do lodówki, ale nie jest to konieczne.

 

Na patelni rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna. Ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 3-4 min. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 1-2 min. – w zależności od grubości filetów.

Podawać z przygotowanym sosem koperkowym.

 

Zdrowe trio w jednym daniu. Zdrowy łosoś, który zawiera kwasy omega-3 i witaminy A, D, E oraz jod i selen. Zdrowy olej do smażenia, również z kwasami omega-3 i witaminami E i K. Zdrowy sos koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów