Lekkie placuszki z cukinii

Lekkie placuszki z cukinii

Zdjęcie - Lekkie placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 białka jajka
  • 50 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Lekkie placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj cukinię, ale jej nie obieraj, tylko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij z soku, jaki się wytrącił. Świeży szpinak, koperek i dymkę posiekaj.

Zdjęcie - Lekkie placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Zdjęcie - Lekkie placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do warzyw dodaj przeciśnięty czosnek, mąkę oraz pieprz. Wymieszaj.

Dopiero teraz dodaj białka i delikatnie wymieszaj, aby zachować puszystość ciasta.

Na patelni rozgrzej olej Vita i nakładaj ciasto. Smaż placuszki na rumiano z obu stron.

Możesz podać z ulubionym dipem.

Zdjęcie - Lekkie placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Okazja: obiad/lunch

Stopień trudności: łatwe

Zdjęcie - Lekkie placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów