Lekkie placuszki z cukinii
Składniki:
- 500 g cukinii
- 100 g szpinaku
- 2 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 2 białka jajka
- 50 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj cukinię, ale jej nie obieraj, tylko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij z soku, jaki się wytrącił. Świeży szpinak, koperek i dymkę posiekaj.
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Krok 3
Do warzyw dodaj przeciśnięty czosnek, mąkę oraz pieprz. Wymieszaj.
Dopiero teraz dodaj białka i delikatnie wymieszaj, aby zachować puszystość ciasta.
Na patelni rozgrzej olej Vita i nakładaj ciasto. Smaż placuszki na rumiano z obu stron.
Możesz podać z ulubionym dipem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Okazja: obiad/lunch
Stopień trudności: łatwe