Lekki chłodnik z botwinki



zdrowy chłodnik nie tylko dla fanów słodkiej botwinki ?


500 ml kefiru
2 pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
0.5 pęczka koperku
sól, pieprz
*W wersji wegańskiej : mleko kokosowe/ jogurt sojowy
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Czosnek cebulkę siekamy.
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy.
następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10
min. Ściągamy z ognia i studzimy. 4. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy.
5. W misce mieszamy jogurt z kefirem, dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, i
rzodkiewkę. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.