Legnickie bomby piernikowe

Legnickie bomby piernikowe

Zdjęcie - Legnickie bomby piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-). Jak je zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki. Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam Wam bardzo, warto zrobić, bo są proste w wykonaniu. Jedyny minus, to znikają w ekspresowym tempie :-). Ja nie dodałam do nich cukru, bo stwierdziłam, że będą za słodkie, a bez cukru dla nas były w sam raz. Miłego dzionka :-)))

Składniki na około 14-16 szt:

  • 300 g miodu
  • 130 g cukru ( u mnie bez cukru)
  • 125 g masła
  • 3 jajka L
  • 400 g mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy


Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy do przestudzenia (masa może być lekko ciepła). Mąkę, kakao i sodę przesiewamy. Do misy miksera przelewamy mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe.

Składniki farsz:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok)
  • 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam)


Dodatkowo:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • bakalie


Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy, dżem i migdały. Mieszamy widelcem.

Wykonanie: Przygotować formę do muffinów, do niej rozłożyć papilotki. Do każdej papilotki nakładamy kopiastą łyżkę ciasta piernikowego. Do kubka nalewamy trochę wody, moczymy w niej łyżeczkę i nawilżoną w środku nałożonego wcześniej ciasta robimy wgłębienie i nakładamy w nie kopiastą łyżeczkę masy marcepanowej. Przykrywamy ciastem piernikowym, w taki sposób, by nadzienie marcepanowe nie wydostało się na boki. Papilotka powinna być wypełniona do 5mm od górnego brzegu papilotki.

Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do tzw suchego patyczka (żeby sprawdzić staramy się go wbić w ciasto, a nie w nadzienie).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewać nią bomby piernikowe i ozdobić dodatkowymi bakaliami :-). Smacznego :-)

Zdjęcie - Legnickie bomby piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Legnickie bomby piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Legnickie bomby piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Legnickie bomby piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Legnickie bomby piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów