Leczo z cukinii
„Wczoraj zerwałam ostatnie cukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że nie było łatwo.
Ugotowałam z nich cały garnek lecza. Ta węgierska potrawa ma w naszym kraju wielu zwolenników i wczesną jesienią kiedy ceny warzyw na targowisku są bardzo zachęcające jak kraj długi i szeroki wszyscy gotują leczo. Węgrzy robią je na smalcu wieprzowym z dodatkiem boczku. Ja zrobiłam wersję odchudzoną z oliwą i chudą kiełbasą. Ponadto w mojej wersji głównym składnikiem nie jest papryka ale cukinia. Zdecydowanie bardziej wolę takie cukiniowe niż klasyczne. Do tego własnoręcznie upieczone białe pieczywo i kieliszek dobrego wina. Czego można chcieć więcej.”
Leczo z cukinii (przepis własny)
Składniki:
2 średnie cukinie
1kg pomidorów
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka chilli
3 cebule
300g chudej wędzonej dymem kiełbasy
5 łyżek oliwy
1 szklanka wody
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
Umyć pomidory, paprykę i cukinię. Z papryki i cukinii usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i zdjąć skórkę. Obrać cebulę. Wszystkie warzywa za wyjątkiem papryczki chilli pokroić w grubą kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i zezłocić. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, dodać pomidory i wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie obsmażyć na pozostałej oliwie najpierw kiełbasę, a potem cukinię. Dodać do garnka z papryką i pomidorami. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić do momentu aż cukinia będzie miękka ale jędrna i chrupiąca a nie rozgotowana. Gdyby leczo było zbyt gęste można jeszcze dolać trochę wody. Podawać z białym pieczywem.
Smacznego :) Aronia