Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Placki ziemniaczane z serem feta + film - Jak zrobić
2

Placki ziemniaczane z serem fe…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki otulone boczkiem
1

Ziemniaki otulone boczkiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szaszłyki z karkówki
1

Szaszłyki z karkówki

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Steki z kalafiora
1

Steki z kalafiora

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Grillowane szaszłyki warzywne
1

Grillowane szaszłyki warzywne

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Aromatyczne skrzydełka z grilla
1

Aromatyczne skrzydełka z grill…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim