Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Kasza gryczana z dynią, suszonymi pomidorami i pesto
2

Kasza gryczana z dynią, suszon…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim

Makaron z boczniakami w stylu…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zielona owsianka
1

Zielona owsianka

figmara figmara
figowe smaki

Leniwe dyniowe
1

Leniwe dyniowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów
1

Pasztet z fasoli i suszonych p…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasta z fasoli - wegański smalec
2

Pasta z fasoli - wegański smal…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Tort węgierski czekoladowo-wiśniowy dla NieAlergika
1

Tort węgierski czekoladowo-wiś…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami
2

Gulyásleves - węgierska zupa g…

food² food²
Food Square

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

Fasola Jaś z suszonymi śliwkam…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz węgierski
3

Gulasz węgierski

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową
4

Węgierski paprykarz z polędwic…

Dzi Dzi
karmelowy

Gulasz po węgiersku
8

Gulasz po węgiersku

napiecyku napiecyku
napiecyku