Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Cytrynowe ciasto z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Aromatyczny bulion z kurczakiem i cukiniowymi noodlami. Poniedziałek w rytmie slow
1

Aromatyczny bulion z kurczakie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone klopsiki z cukinią i sosem jogurtowym
3

Pieczone klopsiki z cukinią i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zakręcona tarta
1

Zakręcona tarta

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kotlety z indyka i cukinii
2

Kotlety z indyka i cukinii

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki