Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Zupa gulaszowa z wołowiną

Zupa gulaszowa z wołowiną

Dzi Dzi
karmelowy

Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
2

Pyszna zapiekanka makaronowa z…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Meksykańska pikantna potrawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki

Pikantny ketchup z dodatkiem m…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zawijane bułeczki

Zawijane bułeczki "pizze"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę)

Klopsiki z sosem paprykowo-sez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem

Papryka faszerowana kaszą jęcz…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Duszona papryka z  ciecierzycą

Duszona papryka z ciecierzycą

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kuskus z pieczoną papryką i bazylią

Kuskus z pieczoną papryką i ba…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Krem z pieczonej papryki

Krem z pieczonej papryki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym

Bitki schabowe w sosie pomidor…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym
2

Bitki schabowe w sosie pomidor…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit