Leczo z cukini

Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. I zrobiłam ją na wakacjach na działce, kiedy dostałam "piękną", wielką cukinię. Teraz unikam dużych okazów, dzięki czemu nie muszę z nich wyrzucać skóry ani pestek, a miąższu rozgotowywać na papkę, żeby był zjadliwy :)Tak czy inaczej, tamta działkowa, pierwsza cukinia i tak była pyszna, i chociaż wzbudziła pewne podejrzenia swoim wyglądem, doznania smakowe okazały się jednogłośnie pozytywne. Najlepszym dodatkiem do leczo jest świeży, pszenny chleb grubo posmarowany dobrym masłem. Jeśli ktoś nie musi zwracać uwagi na kalorie i indeks glikemiczny, oczywiście. Jeśli jednak macie ochotę wzbogacić tę potrawę o trochę białka, możecie dodać przesmażoną na patelni dobrą kiełbasę. Ja preferuję wersję bezmięsną.

Zdjęcie - Leczo z cukini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 3-4 porcje potrzebujemy:
  • 2 cebule
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2-3 małe cukinie
  • 2-3 dojrzałe pomidory lub- poza sezonem-puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka masła
  • jajko

Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w słupki, dodać do cebuli. Dusić razem, aż papryka zrobi się miękka.Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, dorzucić do garnka. Warzywa oprószyć solą i dusić pod przykryciem, aż puszczą trochę soku i będą miękkie. Dorzucić pomidory (jeśli używamy świeżych, obieramy je przedtem ze skóry i kroimy w kostkę). Dodać posiekane zioła (można także użyć suszonych), pieprz i czosnek. Podgrzać całość, aż sok z pomidorów połączy się z sokiem z warzyw i zagotuje. Chwilę przed zdjęciem z ognia, wbić jajko i energicznie zamieszać potrawę, tak aby połączyło się w jednolity, gęsty sos z warzywnym sokiem.


Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste babeczki z cukinią

Pełnoziarniste babeczki z cuki…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z cukinią i borówkami

Ciasto z cukinią i borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami

Okrągła cukinia faszerowana ry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa krem z cukinii i pomidorów

Zupa krem z cukinii i pomidoró…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem

Zupa krem z cukinii z prażonym…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami

Czekoladowe ciasto cukiniowe z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Sos słodko kwaśny z cukinii do słoików

Sos słodko kwaśny z cukinii do…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami

Ciasto cukiniowo-kakaowe z mal…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Placek z cukinii, marchwi i twarogu

Placek z cukinii, marchwi i tw…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek
1

Surówka z młodej kapusty, cuki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą

Żytni chleb na zakwasie z cuki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cukinia marynowana w zalewie curry

Cukinia marynowana w zalewie c…

Beti Beti
kruche babeczki