Łatwe ciasto ze śliwkami
Przepis na biszkoptowe ciasto ze śliwkami, wypatrzyłam na facebookowej grupie z przepisami na słodkości. Przepis jest prosty i łatwy do zapamiętania, potrzebnych jest kilka, łatwo dostępnych składników. Dodatkowym wyróżnikiem przepisu, jest brak na liście składników mąki pszennej, więc ciasto może uchodzić za bezglutenowe, o ile mąka ziemniaczana nie jest zanieczyszczona. Ciasto można upiec w tortownicy lub w małej foremce, z owoców najlepsze będą słodkie śliwki, brzoskwinie lub morele. Lekkie i bardzo puchate ciasto, na każdą okazję ?
Składniki
- 4 jajka w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 śliwek węgierek
Owoce myję, kroję na pół, usuwam pestki. Każdą połówkę kroję na dwie części.
Białka ubijam z solą na małych obrotach, na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Kiedy cukier się rozpuści i piana zgęstnieje, stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam. Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca.
Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszam krótko, ale do dokładnego połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam masę i wyrównuję powierzchnię. Na wierzchu układam owoce, skórką do dołu.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 25 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić. Gotowe odstawiam do przestudzenia.
Udanych wypieków ?