Łaciate ciasto z krówkami

Łaciate ciasto z krówkami

Zdjęcie - Łaciate ciasto z krówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto przepis na pyszne łaciate ciasto z krówkami, które zachwyci każdego swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem. To proste w przygotowaniu ciasto idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po specjalne uroczystości. Dzięki dodatkowi oleju Kujawski ciasto będzie niezwykle puszyste i wilgotne. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Przepis przygotowany na keksówke o długości 28 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.

Składniki na łaciate ciasto z krówkami:

  • 5 średnich jajek
  • 160 g drobnego cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 170 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 130 ml wody niegazowanej
  • 320 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka kakao (ok. 5 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 sztuk krówek

Zdjęcie - Łaciate ciasto z krówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec łaciate ciasto z krówkami?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.

Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wlewamy olej rzepakowy oraz wodę i miksujemy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy i mieszamy tylko do połączenia składników.

Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i krótko miksujemy.

Do formy do pieczenia wykładamy po kilka łyżek jasnego ciasta, potem kilka ciemnego i tak na zmianę.

Na koniec układamy pokrojone krówki lekko wciskając w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok.45-50 min.

Po ostudzeniu łaciate ciasto z krówkami posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów