Łaciate ciasto z krówkami

Oto przepis na pyszne łaciate ciasto z krówkami, które zachwyci każdego swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem. To proste w przygotowaniu ciasto idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po specjalne uroczystości. Dzięki dodatkowi oleju Kujawski ciasto będzie niezwykle puszyste i wilgotne. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Przepis przygotowany na keksówke o długości 28 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.
Składniki na łaciate ciasto z krówkami:
- 5 średnich jajek
- 160 g drobnego cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 170 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 130 ml wody niegazowanej
- 320 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka kakao (ok. 5 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 sztuk krówek
Jak upiec łaciate ciasto z krówkami?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.
Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Wlewamy olej rzepakowy oraz wodę i miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy i mieszamy tylko do połączenia składników.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i krótko miksujemy.
Do formy do pieczenia wykładamy po kilka łyżek jasnego ciasta, potem kilka ciemnego i tak na zmianę.
Na koniec układamy pokrojone krówki lekko wciskając w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok.45-50 min.
Po ostudzeniu łaciate ciasto z krówkami posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis