Kwaśnica

Kwaśnica

Zdjęcie - Kwaśnica - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając suszone grzybki, a odrzucając pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)

Zdjęcie - Kwaśnica - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 70 dkg kiszonej kapusty,
  • porcja żeberek (około 70 dkg)
  • garść suszonych grzybów,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • włoszczyzna,
  • 4 - 5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • ziele angielskie, listek laurowy,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • kminek(dałam mielony).

Przygotowanie:

Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny (1,5 h). Grzyby suszone wrzucić od razu do wywaru. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec wrzucić do zupy. Doprawić solą, majerankiem i kminkiem.

Kategorie przepisów