Kwaśnica
Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając suszone grzybki, a odrzucając pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)
Składniki:
- 70 dkg kiszonej kapusty,
- porcja żeberek (około 70 dkg)
- garść suszonych grzybów,
- 100 g wędzonego boczku,
- włoszczyzna,
- 4 - 5 ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- ziele angielskie, listek laurowy,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- kminek(dałam mielony).
Przygotowanie:
Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny (1,5 h). Grzyby suszone wrzucić od razu do wywaru. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka. Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec wrzucić do zupy. Doprawić solą, majerankiem i kminkiem.