Kwas buraczany

Kwas buraczany
Buraki najczęściej spożywamy w postaci barszczu lub jako dodatek do drugiego dania (buraczki zasmażane czy surówka z cebulą). Niestety każdy z tych sposobów to buraki gotowane, które owszem są smaczne i zdrowe, jednak nie dla wszystkich... Buraki surowe mają IG 30, jednak gotowane to indeks glikemiczny na poziomie 65. W przypadku osób chorych na cukrzycę wszystkie postacie buraków po obróbce termicznej są po prostu niedozwolone.
Dla tych którzy chcą lub muszą pilnować indeksu w swoich posiłkach pozostają buraki surowe. Proponowałam już niesamowicie cudowną surówkę z buraczków, a dzisiaj coś co znały nasze babcie i prababcie... kwas buraczany. Przez wielu zapomniany, niektórzy przypominają sobie o nim przed wigilią, a można go przecież stosować przez cały rok. Kwas jest rewelacyjnym dodatkiem do barszczu, można go pić jako fajny, orzeźwiający napój, ale można też potraktować go jako kurację zdrowotną.
Jeśli napiszę, że pomaga na wszystko to będzie mało wiarygodne. Na pewno jest rewelacyjnym środkiem przy leczeniu anemii, problemach z krążeniem czy złą przemianą materii, wspomaga również pracę wątroby i nerek.
Taki zakwas robi mój wujek, a ostatnio byliśmy u naszych przyjaciół i kiedy Marek poczęstował mnie szklaneczką tego cuda, postanowiłam zrobić go sama...
Zdjęcie - KWAS BURACZANY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kwas buraczany - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • skórka żytniego razowego chleba
  • 3 ząbki czosnku
Buraki obrać, pokroić w cienkie krążki (można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach). Włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, zalać przegotowaną ciepłą wodą i włożyć kawałek chleba.
Słój postawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i odstawić na 5-6 dni. Po tym czasie kwas odcedzić zlać do butelki lub słoja i szczelnie zakorkować.
Buraki można wykorzystać do zrobienia barszczu lub sałatki.
Kolejny zakwas można robić według tego samego przepisu, można też część zakwasu potraktować jako starter, wtedy dodatek chleba nie jest już konieczny.

Kategorie przepisów