Kuskus z krewetkami chimichurri

Kuskus z krewetkami chimichurri
Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami chimichurri - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 270 g krewetek
  • 200 g czerwonej papryki
  • 150 g kuskusu
  • 100 g fasolki szparagowej
na sos chimichurri:
  • 50 ml oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią + 2 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ cytryny
Przygotowanie

Kuskus zalewamy wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm powyżej kaszy. Przykrywamy i pozostawiamy, aż wchłonie zupełnie płyn.


Krewetki obieramy i oczyszczamy, fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Powinna pozostać al dente.

Paprykę kroimy w paski.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju Kujawski, wrzucamy krewetki, krótko podsmażamy, następnie dodajemy ugotowaną i odcedzoną fasolkę oraz paprykę. Podsmażamy całość krótko i odstawiamy.


W pojemniku blendera umieszczamy wszystkie składniki sosu i dokładnie miksujemy, aż do momentu uzyskania pasty (jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oleju).


Kuskus doprawiamy do smaku solą, dodajemy ok. ½ sosu chimichurri, mieszamy, następnie dodajemy krewetki z warzywami, łączymy. Na koniec polewamy pozostałym sosem.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Kategorie przepisów