Kurczak w sosie curry

Przed Wami przepis na tak zwany szybki obiad! A do tego idealne rozgrzewające danie. Do smażenia wybieramy zawsze olej Kujawski, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Nie ma na co czekać: czas się brać za robienie!
Składniki na kurczak w sosie curry:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml wody
Jak ugotować kurczaka w sosie curry?
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy przyprawami. Obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy mieso po 2-3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, pokrojoną marchewkę, paprykę, imbir oraz czosnek – wszystko razem przez chwilę smażmy.
Dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy śmietanką oraz wodą. Gotujemy przez chwilę do momentu, aż sos zgęstnieje. Kurczaka w sosie curry podajemy z ryżem.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis