Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

Zdjęcie - Kurczak w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed Wami przepis na tak zwany szybki obiad! A do tego idealne rozgrzewające danie. Do smażenia wybieramy zawsze olej Kujawski, który tłoczony jest z polskiego rzepaku. Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Nie ma na co czekać: czas się brać za robienie!

Zdjęcie - Kurczak w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kurczak w sosie curry:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml wody

Zdjęcie - Kurczak w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ugotować kurczaka w sosie curry?

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy przyprawami. Obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy mieso po 2-3 minuty z każdej strony. Ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, pokrojoną marchewkę, paprykę, imbir oraz czosnek – wszystko razem przez chwilę smażmy.

Dodajemy pierś z kurczaka i zalewamy śmietanką oraz wodą. Gotujemy przez chwilę do momentu, aż sos zgęstnieje. Kurczaka w sosie curry podajemy z ryżem.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów