Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo
Kilka lat temu będąc na wakacjach w Grecji, poznałam ciasto phyllo (filo) i od razu je pokochałam. Uwielbiam wszelkie zapiekanki z użyciem tego ciasta oraz różnego rodzaju zawijasy. Wiele razy już przygotowywałam je z różnym farszem. Tym razem proponuję sakiewki z kurczakiem. Uformowanie ciasta w sakiewki sprawia, że całe danie jest ciekawsze i świetnie się prezentuje na stole. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, najlepiej w towarzystwie tzatziki i sałatki greckiej.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 200 g żółtego sera
- 450 g ciasta phyllo (9 arkuszy)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kminu
- sól, pieprz, pieprz cayenne – do smaku
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem
Przygotować mięso. Filety z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kostkę. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni.
Arkusz ciasta rozłożyć na stolnicy, wysmarować olejem. Następnie na nim ułożyć kolejny arkusz, który również należy wysmarować olejem, a potem trzeci arkusz, który również należy wysmarować olejem. Tak przygotowane ciasto pokroić na 4 kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać mięso i posypywać je garścią żółtego sera. Następnie zebrać końcówki ciasta do siebie, a tuż nad farszem związać nitką spożywczą tak, aby utworzyć sakiewkę. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi arkuszami ciasta, za każdym razem układając po trzy arkusze.
Ciasto phyllo jest bardzo cienkie i szybko wysycha, dlatego nieużywane arkusze ciasta powinny być przykryte wilgotną ściereczką przez cały czas przygotowywania potrawy.
Przygotowane sakiewki ułożyć na blasze, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Trzeba uważać, gdyż górne końcówki sakiewek lubią się przypalać, dlatego dobrze jest przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu, a przed podaniem, usunąć zawiązane sznureczki.
Smacznego:-)
Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta.