Domowe zapiekanki na bagietkach

Domowe zapiekanki na bagietkach

Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe zapiekanki na bagietkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 długa bagietka
  • 500 g pieczarek
  • 200 g wędzonej polędwicy wieprzowej (np. sopocka)
  • 200 g cebuli (1 duża szt.)
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz

Przygotowanie

Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i dodać je na rozgrzaną patelnię z Kujawskim 3 ziarna. Smażyć pod przykryciem przez 15 min., po czym zdjąć pokrywkę i pozwolić na odparowanie płynu.

 

Polędwicę pokroić w podłużne, cienkie kawałki, ser zetrzeć na tarce, a czosnek posiekać. Kiedy płyn odparuje z patelni, dodać polędwicę, sos sojowy oraz przyprawy. Wymieszać i podsmażyć przez 5 min. Dodać czosnek i raz jeszcze chwilę podsmażyć. Patelnię zdjąć z ognia, dodać połowę sera, wymieszać i odstawić na moment.

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Bagietkę przekroić na pół, a każdą połówkę rozciąć wzdłuż. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć farsz. Blachę wstawić do piekarnika na 5 min. w celu podpieczenia zapiekanek, po czym obsypać resztą sera i podpiec jeszcze przez 2-3 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

 

Porada:

Zamiast polędwicy można dodać szynkę, chorizo, salami, boczek lub inną ulubioną wędlinę.

 

Smakują znakomicie, a dodatkowo mamy pewność świeżości i najlepszych składników. Wystarczy wybrać bagietkę z ulubionej piekarni, świeże produkty oraz wysokiej jakości olej do smażenia - Kujawski 3 ziarna, na który składa się olej rzepakowy, lniany i z pestek dyni.

 

 

Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów