Klasyczna sałatka grecka z pomidorami i cebulą
Składniki:
- 3-4 pomidory
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona cebula
- 20 dag sera feta
- 1 garść czarnych oliwek
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z oregano, pomidorami i cebulą
- 1 cytryna
- 2-3 ząbki czosnku
- po 3-4 gałązki bazylii, oregano i mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w ósemki, wycinając przy tym nasady ogonków. Ogórka nie obieramy, tylko wraz ze skórką kroimy w grubszą kostkę, za to obraną czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka, a ser fetę w kostkę.
Krok 2
Na sos mieszamy sok wyciśnięty z jednej cytryny, 4 łyżki wywaru z warzyw (lub wody) oraz olej Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3
Pokrojone warzywa oraz fetę wkładamy do miski. Skrapiamy przygotowanym sosem. Posypujemy listkami świeżych ziół. Sałatkę lekko mieszamy i podajemy z pieczywem, oliwkami oraz greckim winem (np. retsiną).
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min