Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem

Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem
Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miseczki z ciasta filo z ziołowym twarożkiem i prażonym słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g twarożku z ziołami
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 2 arkusze ciasta filo o wym. 35x45 cm
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie

Na suchą patelnię wsypać nasiona słonecznika. Patelnię podgrzać. Kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, mieszać je drewnianą łyżką lub potrząsać patelnią, tak by słonecznik ładnie się zrumienił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.


Arkusze ciasta filo rozłożyć na lekko wilgotnej ściereczce. Każdy pokroić na 12 prostokątów. Sześć gniazd w blasze na muffiny wysmarować olejem. Brać po cztery prostokąty ciasta. Układać je na krzyż, jeden na drugim, smarując każdy olejem. Gotową porcją wyłożyć gniazdo w blasze. W podobny sposób postąpić z pozostałym ciastem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 12 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zezłocą. Po upieczeniu wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.


Zimne miseczki wyjąć delikatnie z foremek. Wnętrze napełnić ziołowym twarożkiem. Posypać po wierzchu prażonym słonecznikiem i udekorować świeżym tymiankiem.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów