Kulki ziemniaczane z mozzarellą

Kulki ziemniaczane z mozzarellą

 

Zdjęcie - Kulki ziemniaczane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na ciasto:

 

  • 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 40 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. mozzarelli (minikulki)
  • 1 jajko
  • po ½ łyżeczki, soli, pieprzu, czosnku, słodkiej mielonej papryki
  • olej Kujawski Pierwsze Zbiory do smażenia

Przygotowanie:

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 

Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczamy mozzarellę. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Smażymy w oleju rozgrzanym do ok. 175℃ na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem.

Kategorie przepisów