Kulki ziemniaczane z mozzarellą
Składniki na ciasto:
- 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 40 g tartego parmezanu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 op. mozzarelli (minikulki)
- 1 jajko
- po ½ łyżeczki, soli, pieprzu, czosnku, słodkiej mielonej papryki
- olej Kujawski Pierwsze Zbiory do smażenia
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczamy mozzarellę. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z przyprawami. Smażymy w oleju rozgrzanym do ok. 175℃ na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem.