Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem
Zdjęcie - Kulebiak z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kulebiak z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kulebiak z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetu z łososia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koperku
  • 2 ugotowane jajka
  • surowe jajko
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju czosnkowego Kujawski z ziołami
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • łyżka soku z cytryny
  • mak
  • sól, pieprz
Przygotowanie Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Jaja gotujemy na twardo. Łososia kroimy w kostkę, solimy oraz skrapiamy sokiem z cytryny.


Na patelni rozgrzewamy olej czosnkowy i podsmażamy rybę po 1 min. z każdej strony. Zdejmujemy, na patelnię dolewamy olej i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i posiekane, odsączone grzyby. Dodajemy pokrojony w plasterki por i rozdrobnione orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy chwilę i odstawiamy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka oraz posiekany koperek. Doprawiamy, wlewamy śmietankę i mieszamy.


Z ciasta odkrawamy pasek na dekorację. Na połowie płatu rozkładamy rybę, zostawiając margines po bokach. Na łososia nakładamy farsz, przykrywamy drugą częścią płatu i smarujemy rozmąconym jajkiem. Z paska ciasta wycinamy ozdobne kształty, np. gwiazdki. Dekorację smarujemy jajkiem, posypujemy makiem i układamy na cieście. Pieczemy 25 min. w 190ºC.


Porada:

Kulebiak można przygotować wcześniej, a upiec przed podaniem.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów