Krupnik tradycyjny
Składniki:
- 500 g mięsa na wywar (żeberka wieprzowe, łopatka lub drób)
- 250 g ziemniaków
- 120 g marchewki
- 100 g pietruszki
- 100 g selera naciowego
- 100 g pora
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 50 ml oleju Kujawski tłoczony na zimno rzepak
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz do smaku
- koperek do podania
Przygotowanie:
KROK 1
Mięso zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
KROK 2
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę równej wielkości. Dodajemy warzywa oraz przyprawy do wywaru i gotujemy 10 minut.
KROK 3
Dodajemy przepłukaną kaszę i gotujemy ok. 20 minut.
KROK 4
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do talerzy. Każdą porcję polewamy łyżką oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i posypujemy koperkiem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 90 minut