Kruche ciasto ze śliwkami
Klasyka zawsze zdaje egzamin, to ciasto nie może się nie udać. Słodkie, pieczone śliwki węgierki, przełożone delikatnym, kruchym ciastem z nutką cynamonu. Polecam na jesienny deser do kawy 🙂
Składniki na kruche ciasto ze śliwkami:
foremka 24 x 24cm.
- 250 g mąki pszennej
- 125 g schłodzonego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 12 %
- około 500 g śliwek węgierek
- 2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?
Do miski daj mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier i proszek do pieczenia. Składniki rozcieraj w dłoniach na kruszonkę, dodaj śmietanę i żółtko. Wszystko wyrabiaj w dłoniach, do czasu powstania gładkiej i elastycznej masy. W razie potrzeby, można dosypać odrobinę mąki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki.
Większą częścią ciasta, wylepiaj dno foremki. Mniejszą część (około 1/3), daj do zamrażarki. Ciasto w foremce, ponakłuwaj widelcem i daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Spód podpiekaj około 15 minut, na lekko złoty kolor.
Na podpieczonym spodzie, ułóż kawałki śliwek, skórką do dołu, delikatnie posyp cynamonem. Mocno schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj równomiernie na dużych oczkach na śliwki.
Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 45 minut, na mocno złoty kolor. Ciasto jest niskie, można je w połowie pieczenia, przełożyć na wyższą półkę.
Gotowe ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia, można posypać cukrem pudrem 🙂
Smacznego 🙂