Krem z brokułów

Krem z brokułów


Zdjęcie - Krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Latem preferuję zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Kremy są niezwykle eleganckie, a przy tym lekkie, małokaloryczne i bogate w witaminy. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy ugotować warzywa i zmiksować, chociaż w przypadku kremu brokułowego postępuję nieco inaczej. Brokuły gotuję oddzielnie, ponieważ nie wymagają tak długiego gotowania jak pozostałe warzywa. Natomiast zbyt długo gotowane tracą kolor".
Zdjęcie - Krem z brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem z brokułów
Składniki dla 4 osób:
1 brokuł o wadze 450g 1 cebula 2 małe ziemniaki ½ marchewki ¼ selera ½ zielonej części pora ½ korzenia pietruszki 2 ząbki czosnku ½ szklanki rosołu drobiowego 4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz
Umyj brokuł, odetnij twarde części i podziel na różyczki. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Wsyp pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotuj bez przykrycia ok. 15 minut (od chwili zagotowania).
Odcedź wywar z gotowania do innego garnka. Dolej tyle wody aby uzyskać ok. 1 litra płynu. Dodaj rosół drobiowy, pokrojone warzywa , cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie.
Zestaw garnek z ognia, dodaj ugotowane wcześniej brokuły (4 różyczki zachowaj w całości do dekoracji) i wszystko razem zmiksuj na krem. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Rozlej krem do czterech dużych filiżanek. Na środku każdej połóż łyżkę jogurtu naturalnego. Delikatnie zamieszaj widelcem po wierzchu, aby utworzyły się wyraźne białe kręgi. Umieść na środku brokułową różyczkę.


Kategorie przepisów