Krem z brokułów
"Latem preferuję zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Kremy są niezwykle eleganckie, a przy tym lekkie, małokaloryczne i bogate w witaminy. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy ugotować warzywa i zmiksować, chociaż w przypadku kremu brokułowego postępuję nieco inaczej. Brokuły gotuję oddzielnie, ponieważ nie wymagają tak długiego gotowania jak pozostałe warzywa. Natomiast zbyt długo gotowane tracą kolor".
Krem z brokułów
Składniki dla 4 osób:
1 brokuł o wadze 450g 1 cebula 2 małe ziemniaki ½ marchewki ¼ selera ½ zielonej części pora ½ korzenia pietruszki 2 ząbki czosnku ½ szklanki rosołu drobiowego 4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz
Umyj brokuł, odetnij twarde części i podziel na różyczki. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Wsyp pół łyżeczki soli i szczyptę cukru. Gotuj bez przykrycia ok. 15 minut (od chwili zagotowania).
Odcedź wywar z gotowania do innego garnka. Dolej tyle wody aby uzyskać ok. 1 litra płynu. Dodaj rosół drobiowy, pokrojone warzywa , cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie.
Zestaw garnek z ognia, dodaj ugotowane wcześniej brokuły (4 różyczki zachowaj w całości do dekoracji) i wszystko razem zmiksuj na krem. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Rozlej krem do czterech dużych filiżanek. Na środku każdej połóż łyżkę jogurtu naturalnego. Delikatnie zamieszaj widelcem po wierzchu, aby utworzyły się wyraźne białe kręgi. Umieść na środku brokułową różyczkę.