Krem śliwkowo – czekoladowy
Czasochłonny, ale za to wyjątkowo smaczny, zdrowy i bardzo przydatny krem do kruchych babeczek, kruchych ciast i przeróżnych deserów typu naleśniki, omlety i placki. Namawiam do przygotowania, szczególnie teraz, kiedy ceny owoców nie są wysokie, a na rynku jest duży wybór słodkich śliwek węgierek ?
Składniki
- 2, 5 kg śliwek węgierek
- 70 dkg. cukru
- 10 dkg. dobrego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
Śliwki kroję na pół i usuwam pestki. Połówki śliwek, kroję na dwie części.
Owoce daję na dno rozgrzanej patelni z grubym, nieprzywierającym dnem, dodaję cukier.
Całość smażę mieszając od czasu, do czasu. Kiedy owoce zaczynają się rozpadać, wszystko krótko miksuję na mus, na małych obrotach.
Mus śliwkowy smażę bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, około 2 godziny.
Dodaję kakao i połamaną na małe kawałki czekoladę. Całość dokładnie mieszam i ponownie podgrzewam, około 15 minut.
Gotowym ( gorącym ) kremem, napełniam czyste i wyparzone słoiczki o pojemności 200 g, od razu zakręcam i po schłodzeniu odstawiam w chłodne miejsce ? Smacznego ?