Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami
Zdjęcie - Kotlety jajeczne z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 200 g startej mozzarelli
  • 10 jaj ugotowanych i pokrojonych w kostkę 
  • 10 pieczarek
  • 3 jaja
  • 2 łyżki  majonezu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garści posiekanych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku 
  • ½ papryki pokrojonej w drobną kostkę 
  • ½ puszki kukurydzy 
  • sól, pieprz 
  • dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej Kujawski 3 ziarna do smażenia 
Przygotowanie:

Cebulę szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy, aż woda z grzybów odparuje, dodajemy szpinak, paprykę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Jeśli kotlety rozpadają się podczas smażenia, można dodać mąki ziemniaczanej.

Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolnym sosem – na przykład chrzanowym.

Kategorie przepisów