Kotlety jajeczne z pieczarkami
Składniki:
- 200 g startej mozzarelli
- 10 jaj ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 10 pieczarek
- 3 jaja
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 garści posiekanych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- ½ papryki pokrojonej w drobną kostkę
- ½ puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy, aż woda z grzybów odparuje, dodajemy szpinak, paprykę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Jeśli kotlety rozpadają się podczas smażenia, można dodać mąki ziemniaczanej.
Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podajemy z dowolnym sosem – na przykład chrzanowym.