Kotlety grzybowe
Te kotlety robiłam już jakiś czas temu,jeszcze jak był sezon grzybowy,ale jeśli ktoś ma zapas grzybków w zamrażarce może zrobić je w dowolnym momencie..Pierwszy raz do grzybów dodałam ziemniaki ugotowane...tak jak robiła Dorotka.U mnie co prawda zamiast sosu jogurtowego był inny sosik, ale tu kombinacja z sosem może być według własnego gustu.
- 1 kg surowych opieniek
- 1 cebulka
- 10 dkg bułki tartej + do panierowania
- 20 dkg ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
- sól,pieprz , wegeta, majeranek
- olej do smażenia
Opieńki przebrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie [około 10 minut].Odcedzić i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie.Ugotowane ziemniaki też zmielić lub przecisnąć przez praskę.Do grzybów dodać ostudzone i przeciśnięte ziemniaki, cebulkę oraz przyprawy.Wszystko razem wyrobić i formować kotlety ,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.Podawać z dowolnym sosem.