Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy

Kotleciki z soczewicy nie zastąpią kotletów mięsnych, ale są bardzo fajną alternatywą, w połączeniu z sosem stanowią smaczny i lekki obiad. Do szpinaku możesz dodać (jeśli akurat Ci został) kurczaka z rosołu.

Zdjęcie - Kotleciki z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 4-6 osób:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cynamonu Appetita
  • łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
  • 1 łyżeczka ostrej papryki Appetita(opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrego, nie dodawaj)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • oliwa z wytłoczyn*

*nie musi być extra vergine, bo będziemy na niej smażyć

Sos:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • mięso z 2 ugotowanych w rosole udek(opcjonalnie)
  • śmietanka 30%
  • śmietana kwaśna 18%
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Soczewicę wypłukaj, 3-4 razy zmieniając wodę. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, posól (ok. pół łyżeczki) i zagotuj, następnie przykryj, zmniejsz ogień i ugotuj do miękkości. Następnie przełóż na sitko, przelej zimną wodą i pozostaw do całkowitego cieknięcia z wody. Następnie dodaj kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, najlepiej ręką, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min.

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła, wrzuć szpinak (bez rozmrażania) i na małym ogniu rozpuść, podkręć ogień i przesmaż szpinak ok. 10 min. następnie dodaj 2 szklanki wody, zagotuj. Dodaj 3 łyżki śmietanki, zamieszaj. Łyżkę mąki wymieszaj dokładnie z łyżką śmietany, dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i wlej całość do sosu, zagotuj. Na koniec dodaj pokrojone mięso z rosołu, dopraw solą i pieprzem i gotowe!

Zdjęcie - Kotleciki z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów