Korzenny piernik czekoladowy

Korzenny piernik czekoladowy
Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Korzenny piernik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 135 g mąki pszennej
  • 125 ml maślanki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 90 ml melasy
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Keksówkę o wymiarach 11x25 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.


W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki.


W osobnym naczyniu mikserem ubijamy olej Kujawski z cukrem. Kiedy masa stanie się puszysta, dodajemy jajka, maślankę i melasę. Następnie wsypujemy mieszankę mąki i przypraw. Krótko mieszamy - tylko do połączenia składników. Dorzucamy posiekaną czekoladę i jeszcze raz mieszamy.


Wylewamy masę do przygotowanej foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 min.


Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów